Åsa Herrgård
WORKS VIDEOCVCONTACT
Skulptur - Jag

SKULPTUR Jag

Material: brons och granit.
 
Utkast ur Lena Holger text Maria, Venus och Eva
- kvinnobilder genom tiden. Konstperspektiv 2/94.
 
Manligt, kvinnligt, sinnligt
Bland våra bilder av idag finns många varierande porträtt av kvinnan, inte minst kvinnors bilder av sig själva. Och de är kontraster till forna tiders madonnor. Jag väljer att ta fram ett, Åsa Herrgårds skulptur oförfärat kallad " Jag" från 1993 den visar två stabila granitblock ställda mot varandra och mellan dem en tredje del gjord av gjutna bronsstrån.
Skulpturen ger en vision av att skydda ett skört inre mot en yttre svårighet eller kanske tvärtom, att de yttre delarna hotar att krossa den sköra "innigheten". Det är vår tids bild av en kvinna.
Hon ansvarar själv för sin situation, för att hon håller ihop sina livs delar och klarar att ta emot stötarna utifrån. Hon ser sig själv ur nya vinklar precis som Eva, hon är beredd att ta konsekvenserna. Hon är inte madonna lik eller naket förföriskt, men lika kvinnligt stark och skör som de tre bilderna av Maria, Venus, och Eva tillsammans.
Tillägget i uttrycket är nutida och finns i valet material, tungt och hårt att bearbeta och med det symboliska kravet att också hålla länge.
 
WORKS VIDEOCVCONTACT