Partille Kulturhus - nattbild

 

Välkommen till Partille

I Åsa Herrgårds verk finns ofta kopplingar till platsen där de står. Ett annat återkommande tema i hennes konstnärsskap är naturens växtkraft och de senaste åren har hon också odlat sitt intresse för kinesisk kultur. I skulpturerna i Partille finns en lycklig förening av dessa tre komponenter: historia, natur och Kina.

Kopplingarna mellan Kina och Partille är väl inte alldeles uppenbara när man står på torget idag. Annat var det för 250 år sedan. Då ägdes det som nu kallas Partille slott av David av Sandberg. Han var direktör för Ostindiska kompaniet i Göteborg och lät anlägga en magnifik trädgård för nytta och nöje. I orangeriet blommade rariteter från fjärran länder och säkert serverades te i tunna porslinskoppar i det stora huset.

Åsa Herrgård vill med sin tredelade skulpturgrupp påminna om Partilles förflutna och lägga ett spår mellan slottet och det nybyggda kulturhuset. På torget står ett gyllene träd med en krona formad som en solfjäder: samma triangulära form som Sandbergs park hade fram tills motorvägen drogs rakt genom den. I glaset kan man läsa namnen på en del av växterna som odlades i orangeriet: mullbärsträd, citronträd, myrten och många andra.

Från torget kan man se nästa skulptur: ett par galopphästar som manas på av sina jockeys. För hundra år sedan fanns en galoppbana på just denna plats. Och i Kina är sporten omåttligt populär.
Lyfter man blicken kan man också se de färgstarka fyrverkerilika formerna på kulturhusets tak. De snurrande metallrören kan påminna om den kabelfabrik som en gång låg här. Precis som sina neonsyskon på skyskrapetak i Kina hälsar skulpturen välkommen samtidigt som den likt drakarna på de mäktiga tegeltaken i traditionell kinesisk arkitektur håller oknytt borta.
Historia och nutid, långt borta och nära. Allt finns samlat i Åsa Herrgårds glada och ljusälskande snurror och tecken.
Gunilla Grahn-Hinnfors
 
Utsmyckning Partille, 2007.
Se när den sattes på plats.
Se detalj av spiral

Utsmyckning på taket vid Kulturhuset i Partille

Välkommen - nattbild

Kulturhusets tak

 


HEM
| HOME | CV